Una dintre cele mai interesante voci feminine ale
diasporei, doamna Gabriela Raucă este o figură aparte aici la Viena. Într-o
vreme în care în „infosferă” (bloguri, Youtube, Instagram, emisiuni și rubrici
la TV, etc) apar zeci și sute de „food influenceri”, unii dintre ei având sute
de mii sau chiar milioane de „abonați”, încât ai crede că românul nu poate trăi
nici o clipă dacă nu face „surfing” pe site-uri de Facebook, manele,
bucătăreală, modă sau pe canale de sport, cu meciuri de fotbal non-stop, iată o
apariție unicat, care face din „arta culinară” o veritabilă pasiune dar și o
demonstrație concretă a simbiozei artelor. Nu greșesc deloc spunând că doamna Gabriela Raucă este un artist al
cuvântului dar și un pasionat de „arta culinară”, dacă îmi permiteți, aș spune
de „arta literar-culinară”. Chipul domniei sale, de o frumusețe picturală
evidentă, ascunde de fapt o inteligență vie, o personalitate dinamică, un
talent autentic, care își împarte existența între activitatea de redactor
coordonator pentru evenimente și diaspora al Revistei „Eminesciana”, de redactor/editor
la Radio ProDiaspora – un radio de VIS, de promotor de acțiuni culturale la
Asociația culturală Login (Logins Leben) și Wien Cultur, și pasiunea de poet și
”artist culinar” (nu bucătar, nu food influencer !). Oare cum să numim cu un
termen mai adecvat o Carte de rețete culinare în versuri, care să reflecte
pasiunea pentru poezie și dragostea
pentru preparate (artistic) culinare (gust, culoare, savoare), cum sunt de
pildă cele două volume de colecție conținând „rețete în versuri”. Pe de altă
parte, domnia sa nu este doar un teoretician al rețetelor poetice ci și un
artist al preparatelor (estetic) culinare. Cum cuvintele sunt prea puțin expresive,
iată doar câteva dintre „operele de artă culinară” ieșite din talentul doamnei
Gabriela Raucă:
Aceste
opere de artă (culinară) nu sunt tablouri ale unui pictor expresionist ci sunt creații dulci, gustoase
și aspectuoase, izvorâte din imaginația, talentul și.....pasiunea unei poete
sensibile dar și a unei artiste fără egal în arta culinară.
Această
minunată simbioză între arta cuvântului, gust, culoare și formă a fost
evidențiată cu prilejul lansării celor trei cărți de autor (două de „rețete
poetizate”, una de poezie autentică), desfășurată la Viena, la sediul
Asociației culturale Login. Volumele lansate cu acest prilej sunt și ele
adevărate opere de artă, beneficiind de ilustrațiile și designul de bun gust al
talentatului artist plastic Mihai Catruna. Evenimentul a fost unul de excepție
și a fost savurat, la propriu și la figurat, de un numeros public, fapt pentru
care consemnăm cu satisfacție această reușită manifestare.
Dan Toma Dulciu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu