FURADAN, otrava de zi cu zi a romanilor !
Nu am intentia sa scriu despre un mare artist, disparut atat de tragic dintre noi. Mass media intoarce pe toate partile cazul tragic al disparitiei Madalinei Manole. Ipoteze, presupuneri, vorbe, vorbe….. Se cauta o motivaţie, o cauză ! Cazul tragic al Madalinei ar trebui sa ne faca sa reflectam insa la un alt aspect, mult mai grav. De ce otrava asta nenorocita, Furadan, poate fi la indemana oricarui muritor ? De ce trebuie sa moara un artist exceptional, ca sa ne dam seama de pericolele din jurul nostru ?
FURADAN, cunoscut sub numele de CARBOFURAN, este un pesticid extrem de raspandit in ROMANIA, produs la nivel global doar de o singura companie: FMC CORPORATION. Cu exceptia PARATION-ului, acest pesticid este considerat cea mai periculoasa substanta toxica, letala pentru corpul uman. De aceea, incepand cu anul 2010, EPA
(“ Environmental Protection Agency”, din SUA ) a interzis fabricarea FURADANULUI, alte tari procedand in mod similar. In Romania, pesticidul a fost interzis din anul 2008. Cu toate acestea, el este folosit in orasele din tara noastra pentru otravirea cainilor comunitari !
Substanta chimica este absorbita de radacina plantelor, ajungand in tulpina, frunze si fructe. Este utilizat pe scara larga pentru distrugerea daunatorilor culturilor de porumb, rosii, struguri si mere !
In ROMANIA, produsul este folosit in mod iresonsabil de catre cultivatorii inconstienti, care otravesc in mod sistematic legumele si fructele oferite in piata.
A trebuit sa moara un artist cunoscut, ca sa aflam de potentialul infricosator al unei substante, altfel folosita in mod curent in agricultura, capabila sa ucida un om dupa ingurgitarea a numai unei singure lingurite de CARBOFURAN (Furadan).
Ce fac autoritatile ? Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) are obligatia, prin lege, sa monitorizeze situatia folosirii pesticidelor pe teritoriul tarii noastre, dand publicitatii, in fiecare an, un Raport Sinteza asupra …..gradului de otravire a populatiei, prin intermediul pesticidelor….In cazul depistarii unor depasiri a limitelor maxime admise de reziduri de pesticide (MRLs) intra in functiune un Sistem Rapid de Alerta, care trimite Notificari cu privire la potentialele pericole.
In anul 2007, au fost efectuate 2480 de analize pe esantioane de fructe, legume, cereale, din productia autohtona, din import, cat si din cantitati de produse cu origine incerta ( a se vedea situatia pepenilor proveniti din import, dar comercializati sub numele generic de Pepeni de Dabuleni, sau a cireselor, vandute peste tot in piete sub denumirea de Cirese de Vrancea !).
Dintre acestea, in peste 418 cazuri au fost depistate reziduri de …..otrava !
Citam din acest raport urmatoarele: “ cele mai frecvente gasite au fost: clorpirifos, clorpirifos-metil, imazalil, procimidon, carbendazim si endosulfan. Dintre probele autohtone cele mai frecvente gasite cu reziduuri de pesticide, au fost mere, struguri, capsuni si tomate. Probele din import si comert intracomunitar gasite cu reziduuri de pesticide au fost: portocale, struguri si tomate.”
Nimic, însă, despre CARBOFURAN-FURADAN !
De retinut ca, in anul 2007, au fost avute in vedere doar 23 de categorii de substante toxice, si doar intr-un singur caz a fost semnalata depasirea normelor admise !
In rezumat, la nivelul anului 2007, circa 16% din probe contineau reziduri otravitoare de ….pesticide. Desi ar trebui sa discutam mai pe larg concluziile acestui Raport, ne rezumam doar in a spune ca, in 2007, circa 16% din populatia tarii a fost supusa unei actiuni de otravire sistematica….
In anul urmator, 2008, au fost prelevate 2514 probe, rezultand ca, intr- un procent de 14 % , au fost descoperite urme de …..otrava !
Nu stim ce s-a petrecut in 2009, fiindca ANSVSA nu a avut timpul necesar sa aduca la cunostina populatiei gradul de ….otravire prin pesticide. Banuim, probabil, ca informatia este secret de stat !
Partea mai grava a situatiei este insa urmatoarea: in urma masurilor de reducere de personal la nivelul Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si ANSVSA, institutiie cu atributii in controlul sigurantei alimentare, se pune in pericol grav insasi siguranta nationala !
De altfel, inca din 2007, Federatia Sindicala a Veterinarilor din Romania a atras atentia asupra existentei urmatorului fenomen: “ in mod constant si pervers reteaua sanitara veterinara a fost sabotata prin reduceri masive de personal, lipsa unui spatiu adecvat de lucru pentru autoritate, neplata unor activitati, promovarea politica a unor manageri mai putin priceputi si altele asemenea..”
Astfel, prin politica de reducere de personal la nivelul deconcentratelor, ….drum liber pesticidelor…..
Pacat de Madalina, a trebuit sa moara un mare artist pentru a ne atrage atentia asupra unui pesticid nenorocit : FURADAN, larg folosit in ROMANIA !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu