DAN TOMA DULCIU
Prezentăm mai jos cum au fost furate proprietățile Liceului Gh. Șincai din București de către autoritățile din Eforie Nord. In perioada interbelică, Comitetul de Părinți al Liceului Gh. Șincai din București a cumpărat o suprafața de teren pe malul lacului Techirghiol, pentru a edifica acolo un stabiliment balnear, destinat odihnei, refacerii și recreării elevilor acestui liceu, pe timpul vacanței de vară. Clădirea a fost construită cu fonduri proprii și a găzduit, până în anul 1990 o tabără de elevi. Timp de câteva decenii, turiștii veniți pe cont propriu pe litoral puteau să folosească campingul Șincai, o dovadă elocventă a faptului că devenise notorie această proprietate a liceului bucureștean. În arhivele Liceului Șincai există actele de proprietate asupra clădirii și terenului, însă conducerea acestuia nu a manifestat entuziasm în ceea ce privește reîntregirea patrimoniului său material. După apariția Legii 10/2001, precum și a pachetului de legi privind restituirea proprietăților, autoritățile locale au fost notificate, fiind înștiințate de către Direcția Liceului Gh. Șincai că acesta înțelege să revendice aceste proprietăți. Evident, acestea au ignorat notificarea conducerii liceului și au vândut, bucată cu bucată, terenul, inclusiv au fost de acord cu înstrăinarea clădirii ce a aparținut odinioară acestui liceu. În continuare, prezentăm dovezile care atestă cum au fost furate în ultimii 25 de ani proprietăți ce nu au aparținut vreodată celor ce le-au înstrăinat, dar care au decis discreționar, cu încălcarea celor mai elementare legi, acordarea de autorizații de construcție, asistând impasibili la distrugerea unui bun ce a fost folosit timp de câteva decenii de către numeroase generații de elevi.
Pentru exemplificare, vom prezenta imagini de epocă din colecția de documente a Liceului Gh. Șincai, precum și situația actuală a clădirii:
Terenul cumpărat de Comitetul de Părinți al Liceului Gh. Șincai se afla pe malul lacului Techirghiol, în zona ”Via lui Stoian”
Au fost achiziționate mai multe parcele de teren, în suprafața de aproximativ 3000 de m.p.
Clădirea care a aparținut Liceului Gh. Șincai, în perioada interbelică.
Clădirea, în anul 1935
Aceeași clădire, în anul 1936
Ce a mai rămas din clădirea taberei școlare a Liceului Gh. Șincai, după 25 de ani de democrație capitalistă.
În jurul clădirii în paragină a fostei tabere de elevi și pe terenul ca a aparținut Liceului Gh. Șincai din București au apărut vile si proprietăți ale potentaților zilei.
Cine își asumă responsabilitatea pentru furtul produs ?
Dan Toma Dulciu, absolvent al Liceului Gh. Șincai, 1972
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu