Pagini
miercuri, 23 septembrie 2020
Este Clujul modelul orașului european?
Cluj-Napoca are un climat și un civism aparte care îl face comparabil cu orașele mari europene, cum sunt Milano, Valencia și Viena. O confirmă și locul din finala competiției “Capitala europeană a inovării 2020”1, obținut acum când o lume întreagă se confruntă cu noul inamic invinzibil. Și cine nu s-ar înfoia cu un asemenea titlu și un plus de 1 milion de euro la bugetul local?! Un important pas ce confirmă potențialul uriaș pe care Cetatea îl are în aria activităților de inovare în vederea consolidării capacității de a stabili parteneriate reale între cetățeni, sectorul public, mediul academic și întreprinderi. Dintre cele 12 orașe intrate în competiție, doar cele clasate în primele cinci locuri vor primi câte 100.000 de euro, sumă care ar stimula mersul societal.
Cluj-Napoca reuneşte trăsături definitorii ale unei importante urbe europene, culese din istoria, cultura şi civilizaţia aşezării, din economia şi viaţa de zi cu zi, cu un vizibil magnetism. Acest oraș european al viitorului oglindește, în dimensiunile sale estetice, o invitație adresată tuturor clujenilor, născuți sau adoptați în timp, de a continua nepărtinitor și responsabil.
Inteligența Cetății integrează fiecare „cărămidă” la temelia ei în vederea administrării eficiente și securizate a resurselor care se reflectă în calitatea vieții clujenilor, dezvoltării comunității și protejării mediului. Cine nu-și dorește spitale inteligente, școli inteligente, biblioteci inteligente, muzee inteligente, străzi inteligente… cu alte cuvinte, viață inteligentă???
Că este sau nu Cluj-Napoca un model de oraș european?!
Inimilor care bat aici nu le e greu să răspundă cu DA, dar mințile (cel puțin unele dintre ele) devin mai precaute, înțelegând complexitatea acestei sintagme. Municipiul Cluj-Napoca rămâne, în primul rând, un oraș cosmopolit și, totuși, dacă ne gândim la Londra ca cel mai cosmopolit oraş al Europei, ceva ne strânge în spate... Fiindcă un oraș de talia Londrei devine și ţintă vie pentru infractori și terorişti. Un oraș cosmopolit este un oraș în care se intersectează multe culturi. Prin urmare, multe orgolii...
Suntem pregătiți, dragi clujeni!, să păstrăm zidurile Cetății clujene intacte și protejate de ceea ce aduce postmodernismul odată cu evoluția și acceptarea noilor tehnologii? Suntem pregătiți să devenim un sistem informatic integrat care cuprinde subsisteme de cloud computing, Internet of Things (IoT), Open Data, Big Data și alte aplicații mobile? E drept, accesul facil la toate acestea încântă omul fără a-i trezi suspiciunea controlului total… Fiindcă toate acestea permit administrației publice (locale, naționale, europene, mondiale, intergalactice?!) să interacționeze direct cu cetățenii și cu infrastructura comunitară.
Cu adevărat, o mândrie locală ne încearcă cu privire la orașul nostru, văzut ca cel mai cosmopolit din România, dar acest tip de fală ar trebui să aducă cu sine și precauție, responsabilitate și seriozitate.
Fără doar și poate, Clujul a cunoscut o puternică dezvoltare până la nivel economic, câștigându-și notorietatea în ultima perioadă, mai ales prin numeroasele multinaționale care au împânzit arealul, fiindcă au găsit aici resursele necesare pentru creșterea cifrelor de afaceri. Nimeni nu pune în balanță și gradul de educare a populației care este ridicat, pentru aceste multinaționale fiind și indicatorul principal de recrutare. În plus, costurile salariale ocazionate de angajarea acestor tineri sunt inferioare costurilor aferente acelorași cheltuieli salariale în alte țări.
În prezent, cel puțin zece orașe cosmopolite importante atrag atenția (Dubai, Bruxelles, Toronto, Auckland, Sydney, Los Angeles, Singapore, Londra, New York, Melbourne, Amsterdam, Frankfurt, Paris). Oricât am fi noi de încrezători, Clujul are încă muți pași de ars...
Dar ce înseamnă, exact, cosmopolit?
Clujul are permanent de câștigat, atât la nivelul zerorurilor cât și la nivelul creșterii notorietății! Chiar și în domeniul serviciilor sociale (masă, cazare), gradul de profitabilitate crește semnificativ. Clujul a devenit un Don Juan al României care seduce fără milă tot mai mulți investitori, nume tot mai cunoscute din lumea afacerilor de talie mondială, punându-l astfel pe harta orașelor aflate în continuă ascensiune. Ce să mai spunem de tineri, care pe ritmul asurzitor al UNTOLD-ului, se unduie azi pe malurile Someșului, ignorând nevoile primare de mâine.
Revenind la contextul electoral, cel care adună mesaje dintre cele mai îmbietoare, partidele implicate are trebui să aibă în vedere un proiect pe termen lung, un proiect ambițios, greu de implementat, dar care să înscrie Clujul cu adevărat pe lista orașelor cosmopolite. Învățăm împreună să transformăm Clujul într-un ORAȘ EUROPEAN MODEL.
Ce-ar înseamna asta? A deveni o veritabilă capitală a culturii și civilizației, a artelor și științelor, un oraș bogat prin ceea ce produce și exportă în întreaga lume, un oraș atractiv pentru turiștii indiferent de apartenență, un oraș în care să-ți placă să trăiești, un oraș cu care România să se poată mândri.
De ce Partidul România Mare (PRM)? Asemenea păsării Phoenix, renăscută din propria-i cenușă, PRM vrea ca municipiul Cluj-Napoca să renască din propria-i cenușă rezultată în urma unor gândiri interesate, cu o viziune clară, modernă, lipsită de tendințe extremiste și de cele mai multe ori politicianiste. Împreună cu cetățenii României Mari putem și trebuie să punem bazele unei noi strategii politice, bazată pe oameni tineri, frumoși la chip, spirit și rațiune, cu viziune pragmatică, inteligentă, dinamică, centrată pe promovarea valorilor autentice și cultivarea spiritului partizan unității neamului. Iată de ce, Partidul România Mare, care a renăscut cu o nouă optică, cu o nouă modalitate de a face politică, învățând din greșelile făcute anterior și dorind să ajute din toate puterile sale, cu deplină sinceritate, la făurirea unui Cluj al viitorului, deschide linia de dezbateri deschise, transparente, nepărtinitoare. Avem convingerea că, dincolo de disputele politice, binele Clujului este binele fiecăruia dintre noi și al tuturor și că această credință ne poate ajuta să conlucrăm obiectiv pentru a obține rezultatele pe care toți le aștepăm.
DANIELA GÂFU
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu