Pagini

sâmbătă, 8 noiembrie 2008

O mare doamnă a teatrului românesc - Cătălina Buzoianu


”Cu Catalina Buzoianu la Capsa”


de Mihai Petrovici

CRONICA ROMANA

Printre marile personalitati teatrale invitate la Capsa in emisiunea “Capsa e viata” - emisiune (initiata de catre regizorul Mihai Lungeanu) care in aceasta vara va implini trei ani, a fost si Catalin Buzoianu.

Cunoscuta in intreaga lume prin creatiile sale este una dintre cele mai viguroase personalitati ale teatrului european de azi. “In scrisul ei - ca si in spectacolele ei - Catalina Buzoianu dovedeste, astfel, (cum spune Ecaterina Oproiu) un patriotism al radacinilor. Exceptionala ei deschidere spre lume (ca si aprecierile despre ea ale lumii internationale teatrale) cred ca tocmai de aici vin. Glasul ei e un glas exponential.

Este, cred, glasul uneia dintre cele mai viguroase personalitati ale teatrului european de azi. O spun raspicat si cu incredintarea ca nu-i cazul sa asteptam, vum am facut-o de atatea ori, ca Europa sa ne unga marii artisti?”. Omul de mare cultura Titus Vajeu a fost amfitrionul placut care a purtat o discutie deosebita cu marea regizoare indragostita de Pirandello. S-a discutat despre marele succes “Sa imbracam pe cei goi” in care a realizat mari roluri Valeria Seciu si Stefan Iordache; despre “Pelikanul” de Strindberg, “Dama cu camelii” si multe alte succese repurtate de marea doamna a scenei.

Dansa si-a reamintit de faptul ca la Capsa a cunoscut-o pe divina Maria Tanase, si de marea bucurie ce i-a produs-o fiicei sale (acum stabilite la Paris) cand a invitat-o la Capsa. In spectacolul “Uriasii muntilor” am refuzat (spune Catalina Buzoianu) moartea teatrului. Finalul era un heblu pe o pantomima a mersului inainte al teatrului.

Vocea catifelata a lui Titi Botez ne-a bucurat ascultand “Un planset de vioara”, iar omul de litere, scriitorul Romul Munteanu a depanat amintiri in rubrica “Capsa, mon amour”. O prietenie puternica a existat intre Catalina Buzoianu si Valeria Seciu, cu care a realizat multe succese printre care si “Maestrul si Margareta”.

Iata ce spune regizoarea despre actrita: “Poate ca numai un pictor al incertitudinilor ar fi putut sa surprinda, in tonuri blande, calde, irizate si neasteptat crude, impresiile deconcertante trezite de gratia talentului ei. Poate ca numai un poet al inefabilului feminin ar fi stiut sa se piarda, cu voluptate, in efluviile delicate, cu grija ucigatoare ale senzualitatii prezentei ei scenice”.

“Surpriza la Capsa” a constituit-o un fragment din spectacolul radiofonic “Diana si Tuda” de Luigi Pirandello, in regia lui Titel Constantinescu, inregistrata in 1992 si interpretata de Valeria Seciu si Adrian Pintea. S-a discutat si despre ultima carte a Catalinei Buzoianu intitulata “Mnemosina, bunica lui Orfeu”.

Citez din inceputul acestei carti si din sfarsitul ei paragrafe deosebit de frumoase, dupa ce am ascultat splendida melodie “Ochii tai m-au vrajit”, cantata de Cristian Vasile. “Regizorul celebreaza nataura sacra a actorului, ca in misterele stravechi, declansand, cu intuitia psihanalistului, fortele ascunse ale naturii sale nestiute, cizeland, polizand cu dragoste statuia vie a perfectiunii imposibile.

Actorul si Regizorul! Inseparabila faptura platonica din simbioza carora apar reale, palpabile si totusi de necuprins, nostalgiile sufletului colectiv. Actorul! Efeb al imaginatiei sociale, faptura imperfecta si stralucitoare a echilibrului universal, faptura de sange, lacrimi si revolta, ultragiata si hipersensibila, umilita si strivita in carnea si simtirea omeneasca, pentru a darui oamenilor o picatura de frumos, de iluzie, de ideal.

Intre Actor si Regizor, al izbandei amandurora, prin miracolul deplin, triumfator al spectacolului. “Saltimbancii sunt copii ai Soarelui, purtati de Ilse pe drumuri infinite in ascensiunea muntelui magic. Soarele si Luna domnesc asupra spectacolului mitologic al inceputurilor teatrului.

Noi suntem copii ai cerului si ai taranei si raspandim in lume scanteia divina a pruncului nascut pentru a fi sacrificat si a justifica, odata cu aparitia omului, nasterea tragediei”. A fost o seara placuta de mare cultura, acum cand pe multe posturi de televiziune de practica anticultura. Marea regizoare urma sa plece la Marsilia cu spectacoul “Tatal” de Strindberg, alta calatorie, alt succes.

Niciun comentariu: