Pagini

miercuri, 5 februarie 2014

Un contemporan cu Eminescu: Avocatul K.E. Eminescu !

Mi-am pus întrebarea: oare câți cetățeni ai României se pot mândri în prezent cu numele de familie Eminescu ? Consultând cărțile de telefoane, am constatat că un număr de 11 persoane (dintre care 3 femei si opt bărbați) poartă acest nume ilustru.

Cele mai multe  - 5 - sunt stabilite în București, iar celelalte, în număr de șase,  locuiesc în diverse județe sau localitati ale țării: Bacău, Buzău, Mureș, Predeal, Prahova, Cluj. Două persoane sunt stabilite în mediul  rural, celalalte 9 locuiesc la oraș. Urmași colaterali ai marelui Poet locuiesc în străinătate: SUA, Franța etc

Pornind de la aceste constatări, am inițait o cercetare privind modul în care este consemnat numele Eminescu în anuarele Bucureștiului, la sfârșitul secolului al XIX

Prin această cercetare am căutat să stabilesc în ce măsură personalitatea lui Eminescu era perceputa în epocă drept un om al cetății, cât de pregnant era în conștiința publicului bucureștean numele său, dar nu în calitate de poet, ci de ziarist, elementul de  referință fiind așa numitele "Anuare ale Bucureștilor", un fel de "Who’s Who" al acelor vremi.

Desi in perioada 1877 - 1883 Eminescu a locuit în București,  numele său nu figurează în nici un astfel de anuar, calendar, almanah s.a.m.d., unde sunt trecute numele și adresa unor personalități arhicunoscute ale orașului. Se poate explica acest fapt fie ca o dovada a modestiei ce il caracteriza pe ziarist, fie rezultatul schimbarii repetate a adreselor unde Eminescu locuia in gazda.

 Revenind in tara, in prima parte a anului 1884, dupa efectuarea tratamentului urmat la Oberdobling, Eminescu locuiește la Iași si Botosani sau calatoreste pentru tratament din nou in strainatate. 

           In anul 1888 Poetul se stabileste la Bucuresti, reluandu-si meseria de jurnalist. Despre el se stia  ca este cel mai mare poet al  romanilor. Dar chiar daca aceasta glorie nu ar fi constituit un atu, ar fi fost de așteptat  ca Eminescu, în calitatea sa de ziarist,  să figureze in aceste "Anuare ale Bucurestiului". De aceea, am cercetat cu mare atenție in toate anuarele, calendarele anilor 1888 -1889, pentru a vedea care era situația  acelora care purtau numele Eminescu.

Spre surprinderea mea, Poetul național nu figurează  în cuprinsul acestor tipărituri, care nu erau doar dedicate "high-life"-lui bucureștean, ci constituiau un fel de carte de adrese ale medicilor, avocatilor, ziaristilor, artistilor, comerciantilor, adica a acelor persoane avand un rol important in viata orasului.  Eminescu insa lipseste din aceste publicatii. Era un proscris ? Numele său era cenzurat ? Greu de răspuns la aceste întrebări.

În schimb, în conținutul ” Anuarului Bucurescilor” (Tip. Carol Gobl, București), pentru anii 1889 -1890,descopăr cu surprindere, la p. 203, numele unui K.E. Eminescu, de profesie avocat, care locuia la adresa: București, Str. Labirint nr. 51.

În anul următor, 1890-1891,  numele acestui  avocat apare din nou,  sub  forma ”Eminescu K.E. adv., str. Labirint nr.51” ( a se vedea ”Anuarul Bucurescilor” 1890-1891, Carte de Adrese, p. 96).

Începând cu anul 1891-1892, numele său nu mai figurează în aceste foarte populare tipărituri. Am verificat pentru anii urmatori care au fost persoanele care locuiau la adresa respectivă: Str. Labirint nr. 51. Am identificat câteva nume de persoane, care nu ne spun însă nimic. Totuși, în anul 1906 aici figureaza numele  avocatului, ulterior celebrul jurist și om politic Gr. Ioan Periețeanu.

Asadar, cine să fie acest misterios purtător al numelui lui Eminescu, a cărui notorietate era în ascensiune, încât să figureze la loc de cinste, în detrimental numelui lui Mihai Eminescu ? De ce purta el acest pseudonim, stiind ca Eminescu este un " nom de plume".  Rămâne să cercetăm !


DAN TOMA DULCIU

        04.02.2014

Niciun comentariu: