Pagini

luni, 20 februarie 2023

PROPUNERE DISPOZITIV DE PROTECȚIE A PERSOANELOR AFLATE ÎN INTERIORUL UNUI APARTAMENT SAU LOCUINȚE în CAZ DE CUTREMUR


Autor: Dan Toma Dulciu

Viena, 12.02.2023

 

 

I Considerente introductive.

 

1.     Producerea unor cutremure distrugătoare impune  necesitatea găsirii unei metode de salvare a vieții persoanelor aflate în interiorul unui apartament sau locuințe supuse efectelor dezastruoase ale producerii cutremurului.

2.     Dispozitivul constructiv pe care îl propunem este simplu de implementat, se poate amenaja în mod rapid și poate salva viața unei familii întregi, cu minim de investiții materiale.

3.     În esență, această Invenție constă în principiu în asigurarea unei zone de refugiu, de maximă siguranță, care să ofere, prin intermediul unei capsule de salvare, protecție fizică și posibilitatea de supraviețuire, indiferent de intensitatea cutremurului sau de gradul de distrugere, de demolare a clădirii, imobilului, apartamentului.

4.     Dispozitivul care face obiectul acestei invenții nu necesită modificarea  pereților apartamentului, nu afectează structura de rezistență a imobilului, nu presupune aprobări, schițe sau planuri de construcție avizate pe cale administrativă, fiind asimilat cu un tip de mobilier special, similar introducerii în interiorul apartamentului a unui mobilier funcțional  (mobilier de bucătărie, bibliotecă, șifonier, recamier, masă de sufragerie etc).

5.     În cazul de față, acesta este un mobilier antiseismic, pur și simplu.

6.     În esență, propunem ca holul de intrare al locuinței să fie amenajat  drept zona de protecție maximă a vieții membrilor familiei, a celor aflați în interiorul apartamentului, care să îndeplinească funcția de capsulă de salvare în caz de producere a unui cutremur.

7.     Aceeași funcționalitate o pot îndeplini, de asemenea și alte spații, cum ar fi cea mai mică cameră dintr-un apartament, dormitorul copilului, camera de bibliotecă, o debara mai încăpătoare, baia, bucătăria, funcție de configurația apartamentului/locuinței.

  

II Descrierea „capsulei de salvare”

 

8.     Capsula de salvare este o structură metalică, similară unei incinte cu piloni de rezistențăi, alcătuită din  stâlpi de susținere metalici, a căror rezistență la încovoiere să fie maximă, din două planșee metalice (unul la baza capsulei, îndeplinind funcția de pardoseală, altul pe post de plafon, având pereții laterali, prevăzuți cu bare metalice solide sau din elemente de susținere extrem de rezistente etc). Dispozitivul menit să formeze o incintă solidă, nedeformabilă, va permite accesul spre alte spații, prin ușile de la baie, bucătărie, hol, dar și iluminare corespunzătoare etc.

9.     Spațiul de securitate fizică astfel amenajat, sub forma de capsulă de salvare, va fi completat cu pereți din tablă groasă,  vopsiți în culorile interiorului apartamentului, care să nu facă notă discordantă cu restul spațiului. Acest compartiment securizat trebuie să asigure protecție maximă în caz de cutremur.

 


III Dotarea capsulei

10.Pe pereții laterali  ai capsulei de salvare vor fi prevăzute câteva recipiente cu apă potabilă, lanterne cu baterii, un aparat de comunicație walkie -talkie, în cazul în care blocul va fi o ruină, care să  asigure comunicarea cu exteriorul, un dispozitiv de avertizare sonoră, gen claxon trompetă și balon de cauciuc.

IV       Măsuri legislative

11.Guvernul, respectiv Parlamentul vor trebui să adopte de urgență măsuri de modificare a Legislației în construcții, astfel încât de acum înainte tot ceea ce se construiește să aibă prevăzut, prin proiect, un spațiu de securitate maximă antiseismică.

12.De asemenea, trebuie stabilit un STAS tehnic al acestor capsule de siguranță, care să stabilească cerințe minime de rezistență mecanică a elementelor  constructive folosite, a dotărilor etc.

  

Concluzii:

 

13.Ideea salvării vieții unor persoane, în caz de accident grav, prin folosirea unui dispozitiv de protecție este deja prezentă în epoca actuală: avioanele au sistem de catapultare a scaunului pilotului; cosmonauții care revin pe sol, sunt protejați de o capsulă prevăzută cu un scut termic (de observat că presiunea externă exterioară exercitată asupra unei capsule cosmice ce revine în atmosferă este mai mare decât presiunea născută de structurile de bloc, formate din resturi de beton, cărămidă sau alte elemente aflat în dezagregare, în caz de cutremur), în fine, toate automobilele au sisteme de siguranță sau protecție (curele care leagă de scaune persoanele aflate în interior, sisteme de absorbție a șocului în cazul unui impact etc), fără de care nu primesc permisiune de utilizare.

14. Este necesar ca și construcțiile civile să fie prevăzute cu sisteme  de siguranță și protecție, individualizate pentru fiecare apartament, care să aibă chiar indici de siguranță, similari celor rezultate în urma testelor ENCAP, dar nu la șocuri, ci la cutremure, purtând denumirea European New Building Assessment Program (ENBAP).

 

 

 

 

Niciun comentariu: