Pagini

miercuri, 29 martie 2023

Lasere medicale în slujba sănătății - Lasere reci la Târgoviște

           Istoria laserelor medicale debutează în anii 1960,  când tehnologia laser era încă la început și cercetătorii încercau să înțeleagă proprietățile acestui fascicul de lumină intens concentrat. 

Primii cercetători care au dezvoltat laserul medical au fost Theodore H. Maiman, un fizician american, și Gordon Gould. Primul laser medical a fost folosit efectiv în 1961 pentru a trata o pacientă cu o tumoră la ochi. Această invenție a deschis calea pentru dezvoltarea laserelor medicale, care au început să fie utilizate în domeniul medical încă din anii 1960-1970. În acea perioadă laserele medicale au fost folosite în principal pentru tratamentul afecțiunilor oftalmologice cum ar fi glaucomul și cataracta, retinopatia diabetică și degenerescența maculară.

În prezent sunt utilizate într-o varietate de proceduri medicale, cum ar fi tratamentul bolilor dermatologice, urologice, dentare, precum și în chirurgia estetică și alte proceduri chirurgicale, laserele medicali devenind din ce în ce mai sofisticate și mai utile în medicină.

În ultimii ani s-au dezvoltat diverse tipuri de lasere medicale cu performanțe îmbunătățite, iar mai jos sunt câteva dintre cele mai noi tipuri de lasere medicale și aplicațiile lor în medicină:

Laserul cu fibră optică - Acest tip de laser utilizează o fibră optică flexibilă pentru a livra energia laserului. Laserul cu fibră optică este utilizat în principal în chirurgia endoscopică, în special în domeniile gastroenterologiei și urologiei. Acești laseri sunt mai flexibili decât laserii tradiționali și pot fi utilizate pentru a ajunge în zone mai greu accesibile ale corpului uman. De exemplu, pot fi utilizați pentru a trata varicele precum și pentru a trata tumori ale prostatei.

Laserii femtosecvențiali - Acești laseri sunt capabili să genereze impulsuri extrem de scurte, de doar câteva femtosecunde (1 femtosecundă = 0,000 000 000 000 001 secunde), adică o milionime dintr-o miliardime de secundă. Acești laseri sunt folosiți în special în chirurgia oculară pentru a crea incizii precise și minim invazive în țesutul ocular, pentru intervenții precum corecția presbiopiei și tratarea keratoconusului, fără a provoca deteriorări ale țesuturilor înconjurătoare. 

Laserul cu impulsuri ultrarapide (femtosecunde) -  Acești laseri pot livra impulsuri cu o durată de câteva picosecunde (1 picosecundă = 0,000 000 000 001 secunde) și sunt folosiți în special în tratamentul leziunilor pigmentare ale pielii, cum ar fi petele solare sau petele de vârstă.

Laserul cu impulsuri ultra-lungi (terahertz) - Acest tip de laser utilizează impulsuri cu frecvențe terahertz pentru a penetra țesutul uman. Acesta are aplicații în domeniul diagnosticării medicale, în special în identificarea cancerului și a altor boli.

Laserul Alexandrite - Acest tip de laser este utilizat în principal pentru epilare și îndepărtarea părului. Acesta utilizează o lungime de undă de 755 nm și raza laser trece prin piele fără a o deteriora.

Laserul Erbium - Acest tip de laser este utilizat în principal pentru tratamente dermatologice și estetice. Acesta poate fi utilizat pentru îndepărtarea ridurilor fine, a cicatricilor și a petelor de pe piele. Laserul Erbium utilizează o lungime de undă de 2940 nm și poate penetra stratul exterior al pielii, îmbunătățind aspectul general al pielii.

Laserul CO2 - Acest tip de laser este utilizat în principal pentru tratamente dermatologice și estetice, precum și pentru îndepărtarea tumorilor benigne și a cancerului de piele. Laserul CO2 utilizează o lungime de undă de 10.600 nm și poate fi folosit pentru a îndepărta stratul exterior al pielii și pentru a îmbunătăți textura pielii.

Performanțele fiecărui tip de laser depind de aplicația specifică. 

În ultimii ani, au fost dezvoltate o serie de noi tipuri de lasere medicale, care au capacități și performanțe îmbunătățite în comparație cu laserele mai vechi.

Istoria laserelor medicale este una impresionantă iar progresul în acest domeniu continuă să ofere noi oportunități pentru tratamentul și prevenirea bolilor în cadrul medicinei moderne.

Capacitățile lor îmbunătățite, cum ar fi precizia, eficiența și durata de recuperare redusă, fac din aceștia un instrument valoros în tratarea unui număr din ce mai mare de maladii.

O tehnică unică și revoluționară în România de vindecare a diverse afecțiuni medicale se folosește cu succes de 15 ani la Clinica  „Orto Oxacell” din Târgoviște, fiind o metodă practicată de doctorul Radu Stănescu,  membru al Academiei de Științe Medicale din America. Procedeele moderne practicate aici constau în tratament bioregenerativ cu lasere reci, iar efectul lor constă în activarea celulelor stem. 

Printre afecțiunile care au fost tratate cu bune rezultate la această clinică se numără maladii de natură osteo-articulară precum hernii de disc, gonartroze, coxartroze, spondiloze cervicale.

Până acum, prin metoda doctorului Radu Stănescu, aici și-au găsit alinarea suferințelor, ameliorarea simptomelor și vindecarea, câteva mii de pacienți din țara noastră dar și mulți veniți din afară. 

Inițial, în întreaga lume funcționau doar patru astfel de aparate laser, dintre care unul se afla la această clinică. În prezent, prin extinderea activității, clinica beneficiază de un număr de șase astfel de aparate laser de ultimă generație.

S-a constatat de către pacienți că, în afară de efectele medicale enumerate mai sus, aceste proceduri medicale au și un puternic și vizibil  efect de anti-îmbătrânire.

Dar să vedem în ce constă tehnica de tratament în cazul afecțiunilor osteo-articulare:  din sângele pacientului se extrag cele două, așa-numite „fracții autologe” – cytokinele plasmatice și celulele stem mezenchimale de tip CD34, ce vor fi folosite apoi la repararea țesutului bolnav: os, cartilaj, tendoane și/sau ligament.

La clinica din Târgoviște nu se folosește tehnica enzimatică ci o "dezagregare celulară", adică "lizare plachetară".

Aceasta este o tehnică de distrugere controlată a trombocitelor, pentru eliberarea factorilor de creștere.

Cum se deruleaza o ședință propriu-zisă pentru afecțiunile osteo-articulare? Imediat după recoltarea sângelui de la pacient, urmează injectarea – în articulația/articulațiile bolnave - a primei soluții terapeutice: asa-numitele substanțe sclerozante, un cocktail de substanțe, al căror rol este să distrugă țesutul bolnav.  De aceea, cu asemenea substanțe se distrug (la modul propriu) celulele debilizate, ce nu mai au nici un fel de funcție biologică, cu rolul de a „curăți” zona de tot ceea ce înseamnă „mizerie” și astfel este pregătit să fie „însămânțat” cu „semințe noi”, viguroase și sănătoase biologic (vestitele celulele stem mezenchimale CD34).

Tot acest proces (cunoscut în literatura de specialitate sub numele de „cascada inflamatorie”) este coordonat de niște „șefi de șantier”, cu autoritate biologică absolută: așa-numitele cytokine plasmatice. Ele reprezintă prima „fracție autologă”, obținută din sângele pacientului, printr-o metodă folosită de asemenea în exclusivitate de clinica Orto Oxacell.

O altă soluție terapeutică o reprezintă celulele stem mezenchimale de tip CD34. În sfârșit, procedurile practicate aici folosesc o metodă modernă de tratament: activarea celulelor stem cu ajutorul celui mai puternic laser medical din lume, la aceasta oră (așa-numitul „laser rece”), cu acțiune la nivel celular. 

La Clinica „Orto Oxacell” sunt folosite aparate laser de înaltă rezoluție, prin intermediul cărora celulele stem iau „amprenta” țesutului din jur și se vor transforma în țesut nou (os, cartilaj, tendoane și/sau ligamente). Tratamentele sunt efectuate de echipa formată de dr. Stanescu Radu Mircea, care îi continuă cu succes munca, echipă condusă de doctor specialist în Ortopedie Traumatologie Ion Mogâldea. Clinica se află pe str. Doctor Marinoiu 15B, Targoviste, județ Dambovița, România.

Avansul tehnologic al medicinii actuale oferă speranțe îndreptățite spre vindecarea unor maladii, altfel destul de greu de tratat prin metode ale medicinii clasice, iar țara noastră pășește cu curaj pe acest drum al modernizării actului medical, acesta devenind eficient și accesibil.



Niciun comentariu: