Pagini

duminică, 20 august 2023

GABRIELA RAUCĂ - Autoarea celor mai dulci volume de poezie din Viena !

 

 

 

 

Una dintre cele mai interesante voci feminine ale diasporei, doamna Gabriela Raucă este o figură aparte aici la Viena. Într-o vreme în care în „infosferă” (bloguri, Youtube, Instagram, emisiuni și rubrici la TV, etc) apar zeci și sute de „food influenceri”, unii dintre ei având sute de mii sau chiar milioane de „abonați”, încât ai crede că românul nu poate trăi nici o clipă dacă nu face „surfing” pe site-uri de Facebook, manele, bucătăreală, modă sau pe canale de sport, cu meciuri de fotbal non-stop, iată o apariție unicat, care face din „arta culinară” o veritabilă pasiune dar și o demonstrație concretă a simbiozei artelor. Nu greșesc deloc spunând că  doamna Gabriela Raucă este un artist al cuvântului dar și un pasionat de „arta culinară”, dacă îmi permiteți, aș spune de „arta literar-culinară”. Chipul domniei sale, de o frumusețe picturală evidentă, ascunde de fapt o inteligență vie, o personalitate dinamică, un talent autentic, care își împarte existența între activitatea de redactor coordonator pentru evenimente și diaspora al Revistei „Eminesciana”, de redactor/editor la Radio ProDiaspora – un radio de VIS, de promotor de acțiuni culturale la Asociația culturală Login (Logins Leben) și Wien Cultur, și pasiunea de poet și ”artist culinar” (nu bucătar, nu food influencer !). Oare cum să numim cu un termen mai adecvat o Carte de rețete culinare în versuri, care să reflecte pasiunea pentru poezie și  dragostea pentru preparate (artistic) culinare (gust, culoare, savoare), cum sunt de pildă cele două volume de colecție conținând „rețete în versuri”. Pe de altă parte, domnia sa nu este doar un teoretician al rețetelor poetice ci și un artist al preparatelor (estetic) culinare. Cum cuvintele sunt prea puțin expresive, iată doar câteva dintre „operele de artă culinară” ieșite din talentul doamnei Gabriela Raucă:

 

 

 
















 

 


 

 

 

 

 

 


 

 



 

 

     Aceste opere de artă (culinară) nu sunt tablouri ale unui pictor  expresionist ci sunt creații dulci, gustoase și aspectuoase, izvorâte din imaginația, talentul și.....pasiunea unei poete sensibile dar și a unei artiste fără egal în arta culinară.




 

    Această minunată simbioză între arta cuvântului, gust, culoare și formă a fost evidențiată cu prilejul lansării celor trei cărți de autor (două de „rețete poetizate”, una de poezie autentică), desfășurată la Viena, la sediul Asociației culturale Login. Volumele lansate cu acest prilej sunt și ele adevărate opere de artă, beneficiind de ilustrațiile și designul de bun gust al talentatului artist plastic Mihai Catruna. Evenimentul a fost unul de excepție și a fost savurat, la propriu și la figurat, de un numeros public, fapt pentru care consemnăm cu satisfacție această reușită manifestare.

                                                                                     Dan Toma Dulciu

 

 







Niciun comentariu: