Pagini

luni, 1 iulie 2013

Un român printre fondatorii N.S.A. - W. F. Friedman


 
              W.F. Friedman (1891 – 1969)

        Una dintre cele mai importante personalităţi ale secolului XX în domeniul Criptologiei, William Frederick Friedman, de origine română, s-a născut la 24 septembrie 1891, la Chişinău. Părinţii săi, Friederick şi Rosa emigrează cu întreaga lor familie în SUA, stabilindu-se la Pittsburgh (1893).  Tânărul William (în timpul şcolii îşi modifică prenumele Wolf, transformat în William) se înscrie la liceul din acest oraş.Urmează apoi Colegiul Agricol din Michigan, ale cărui cursuri vor fi abandonate în favoarea studiilor de genetică, la Cornel University. Aici, în timpul liber, îşi descoperă o nouă pasiune : Criptologia. Prin intermediul acesteia, genialul emigrant încearcă să demonstreze că adevăratul autor al capodoperelor literaturii clasice engleze nu este Shakespeare ci Bacon. Se angajează în calitate de cercetător la Riverbank Laboratories, unde o va întâlni pe Elizebeth Smith (1891 –1980), pasionată de Criptologie. Aceasta îi va deveni soţie dar şi o ferventă susţinătoare a teoriilor sale privind adevăratul autor al operelor semnate de Shakespeare.

După intrarea Americii în Primul Război Mondial, Friedman se înrolează în cadrul Departamentului de Cifru al armatei (1917), unde are posibilitatea să-şi demonstreze realul talent în domeniul cifrurilor şi codurilor, în calitate de profesor. Este printre primii în lume care utilizează principiile matematice în domeniul Criptolgiei.

După anul 1920, Friedman inventează o mare varietate de maşini de cifrat mecanice, cu mai multe rotoare, şi pune la punct sisteme de secretizare cu o mare rezistenţă criptografică.

Ulterior, devine liderul criptanaliştilor din Army signal Corps, iar din anul 1921 este numit Şef al Serviciului de Criptanaliză al Departamentului de Război.

La izbucnirea celui de al doilea Război Mondial, W.F. Friedman este implicat în operaţiunea „MAGIC” 1, pe care reuşeşte să o finalizeze cu rezultate pozitive. În paralel, el începe analiza telegramelor cifrate, transmise cu o nouă maşină de cifrat japoneză, inventată de Jinsaburo Ito, cunoscută sub numele de PURPUR.

În Septembrie 1940, deşi echipa condusă de Friedman reuşea să cunoască conţinutul telegramelor cifrate ale japonezilor, autorităţile americane nu au fost în măsură să preîntâmpine dezastrul de la Pearl Hgarbor, din Decembrie acelaşi an.

În schimb, operaţiunea MAGIC a contribuit decisiv la obţinerea supremaţiei militare a SUA în luptele cu armata japoneză, mai ales în cursul bătăliei din Midway, câştigate de către Amiralul Nimitz.

Extenuat până la epuizare, în ianuarie 1944, Col. W.F.Friedman suferă un colaps, fiind internat la Walter Reed Hospital. După încheierea războiului, acesta este numit în funcţia de Director al Servicului de Comunicaţii, în cadrul Army Security Agency.

Încununat de înalte onoruri militare, ca o recunoaştere a contribuţiei sale în domeniul Criptologiei, se retrage definitiv din serviciul activ în anul 1955 şi moare în urma unui atac de cord, la 2 noiembrie 1969, fiind înmormântat la Cimitirul Naţional Arlington.

Cea mai  importantă agenţie de informaţii a SUA, National Security Agency – N.S.A. – l-a înscris în Galeria de Onoare, pentru munca de pionierat în domeniul Criptologiei, dar mai ales pentru contribuţiile sale teoretice şi practice, care au făcut din SUA o mare putere mondială într-un domeniu atât de important, cum este acela al TELECOMUNICAŢIILOR STRATEGICE.

 


1  Numele secret al operaţiunii de decriptare a codurilor diplomatice şi militare japoneze.

Niciun comentariu: