Pagini

sâmbătă, 11 ianuarie 2025

EMINESCU ȘI FISCALITATEA

 


 

                                                                Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcriţa

                                                                                                                       11.01.2025                                              

 

 

Despre „Eminescu economistul” s-au scris numeroase articole și cărți remarcabile.

Edificatoare pentru gândirea economică a lui Eminescu sunt fie şi numai articolele publicate în ziarul Timpul, cele mai multe în anul 1881, dintre care exemplificăm „Creditul mobiliar”, „Creditul mobiliar şi jocul la bursă”, „Creditul mobiliar şi presa capitalei”, „Statutele creditului mobiliar” publicate în ziarul Timpul din lunile iulie şi august 1881.

Din scrierile cu caracter politic ale lui Eminescu rezultă:

1) exactitate, conştiinciozitate, corectitudine, patriotism și profesionalism în cercetarea fenomenelor descrise;

2) polemicile sale necruţătoare, riscante (unii susțin că acestea i-ar fi adus sfârșitul) făcute numai şi numai în slujba interesului naţional;

3) concepţia sa unitară despre economie și despre politică, privite ca factor esenţial al propăşirii şi al independenţei economice şi politice, concepţie a cărei actualitate este de netăgăduit.

Foarte interesante sunt analizele sale politice, fundamentate pe o temeinică cunoașterea vieții economice, sociale și politice din vremea sa.

Foarte interesante sunt analizele critice, fundamentate pe o temeinică documentare, despre deficitele bugetare existente în perioada analizată a anilor 1862 – 1879.

Eminescu aduce numeroase argumente despre necesitatea echilibrării bugetelor, şi cu atât mai mult despre crearea unor excedente bugetare care ar avea ca efect ridicarea nivelului de trai, care este scopul oricărei economii naţionale, deoarece numai în aceste condiţii „poporul, căci numai de el poate fi vorba, s-ar îmbrăca mai bine, s-ar hrăni mai bine, şi-ar dura locuinţă mai încăpătoare şi mai sănătoasă şi în fine s-ar înmulţi”[1].

În ceea ce priveşte „dările”, Eminescu atrage atenţia asupra adevărului conform căruia folosirea chibzuită a banului public (perceput pe calea dărilor de la cetăţeni) este o problemă foarte importantă: „Nu ceea ce percepe de la contribuabil e cestiunea principală, ci întrebuinţarea productivă sau improductivă pe care el o face de acele venituri. Dacă cele venituri se cheltuiesc în mod improductiv, fie pentru a-şi susţine luxul clasei guvernante, fie pentru necesităţi politice, în disproporţie cu însemnătatea şi puterea unei ţări, banul perceput nu e aproape de nici un folos economic pentru popor”[2].

Versurile din poezia Scrisoarea III-a, a lui Eminescu, demască şi ironizează modul în care: 1) saltimbanci şi irozii[3] ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filozofie; spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi, a ajuns-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!, care numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă; 2) fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii, bâlbâiţi cu gura strâmbă, au ajuns stăpânii astei naţii!, sfâşiind această ţară, făcând neamul nostru de ruşine şi ocară, şi cărora cea mai bună sancţiune le-ar aplica-o numai Vlad Ţepeş care, punând mâna pe ei, să-i împartă în două cete: în smintiţi şi în mişei, şi în două temniţi large cu de-a sila să-i adune, să dea foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

Ca un finanţist foarte bine documentat, Eminescu dă exemplul altor ţări în care banii contribuabililor sunt folosiţi cu chibzuinţă, contribuind la creşterea bunăstării cetăţenilor săi: „dar serviciile pe care statul le aduce în schimb cu banul contribuabilului sunt nu numai echivalente, ci întrec cheltuiala făcută. prin sumele ce le consumă mecanismul statului se înlătură pierderile ce se opun producţiunii şi schimbului; prin cheltuielile făcutei se uşurează oricărui producător condiţiile în cari munceşte, încât producţiunea creşte în proporţie cu cheltuielile statului şi viceversa. Bunăstarea fiecărui individ sporeşte şi, fiindcă bunăstarea e condiţia bunului trai, media vieţii fiecăruia devine mai lungă, copiii crescuţi în condiţii mai bune de cum fuseseră părinţii lor, o generaţie şi mai viguroasă şi mai aptă pentru producţiune ia locul celei ce se stinge.”[4].

Eminescu atrage atenţia asupra unor adevăruri care, parcă sunt scrise pentru zilele noastre: „la noi sporirea veniturilor statului înseamnă totdeauna diminuarea veniturilor fiecărei economii private, nu din prisosul producţiunii, ci, la clasele de jos, de-a dreptul din primele necesităţi, din plata muncii zilnice se percepe darea; mărimea contribuţiilor statului este echivalentă cu mărimea mizeriei populaţiunii”[5].

Şi atunci, ca şi acum, consecinţele unei astfel de politici fiscale se manifestă prin creşterea poverii fiscale (a impozitelor, a taxelor, a contribuţiilor etc.), diminuarea nivelului de trai al tot mai multor cetăţeni, descreşterea numerică a populaţiei manifestată în zilele noastre prin plecarea a peste 3 milioane de persoane din ţară.

Geniul lui Eminescu se regăseşte şi în gândirea sa economică, inclusiv în abordarea problemelor fiscale, de mare fineţi, pe care politicienii, parlamentarii şi guvernanţii noştii le ignoră şi în prezent.

Spre exemplu, el atrage atenţia asupra necesităţii stabilirii impozitelor în funcţie de posibilităţile de plată ale fiecăruia, exprimată astăzi pin noţiunea de „puterea contributivă”: „suntem mai departe decât oricând de cea elementară facultate a poporului de a-şi face singur dările în proporţie cu puterile lui”.

Eminescu atrage atenţia şi asupra adevăraţilor vinovaţi, cei din conducerea ţării, care adoptă impozite istovitoare, în special pentru marea majoritate săracă a ţării, precizând că orice ban care i se ia cetăţeanului-contribuabil „se scade din greutatea pâinii săracului, deci din puterea lui musculară, din putinţa lui de a produce”[6].

Eminescu, îngrijorat tot mai mult şi de faptul că, tot mai mulţi străini, acaparau, sau conduceau, importante sectoare de activitate, că foloseau sume tot mai mari în scopuri speculative, în special pe calea „capitalului parazitar bancar”, a atras atenţia şi asupra faptului că „În societatea despotică, ca şi în cea demagogică, omul prin sine însuşi nu înseamnă nimic, banul e totul. Banul devine semnul distinctiv care clasează şi deosebeşte oamenii între ei şi, fiindcă el are o mobilitate proprie naturii lui, trece din mâini în mâini, transformă condiţiile indivizilor, ridică sau înjoseşte familii, de aceea nu e aproape nimeni care să nu fie obligat a face încercări disperate şi continue pentru a-l păstra sau pentru a-l câştiga”[7].

Cu toate că s-au scris numeroase articole și cărți remarcabile despre gândirea economică a lui Eminescu, acestea nu a reuşit (lucru firesc) să identifice şi să redea întreaga concepție a lui Eminescu despre economia politică şi politica economică, privite ca factori decisivi pentru a asigura dezvoltarea ţării, independenţa sa, prosperitatea poporului, concepţie a cărui actualitate este de netăgăduit.

*

În versul „Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii şi irozii”, punctul de vedere al subsemnatului este că Eminescu a folosit aceste cuvinte cu sensurile de mai jos.

SALTIMBANCII: oameni care trec cu ușurință de la o atitudine la alta, dovedind lipsă de seriozitate și de caracter.

IROZII: oameni care au comportări asemenea lui Irod. Irod cel Mare, rege al Iudeii între anii 37 î. Hr. şi 4 d. Hr., care a fost „cel mai crud tiran suit vreodată pe tron”, care „a domnit ca o fiară” treizeci şi şase de ani.

Personal consider că Eminescu a folosit cuvântul „irozii” cu sensul de oameni în stare să săvârşească unele sau altele dintre faptele odioase lui Irod cel Mare.

Câteva decenii după moartea lui Irod cel Mare, istoricul Flavius Josephus îl va judeca astfel pe acesta în scrierile sale:

„El n-a fost un rege, ci cel mai crud tiran suit vreodată pe tron.

A ucis un mare număr de oameni, iar celor lăsaţi în viaţă le-a aplicat un asemenea regim, încât aceştia preferau mai bine moartea.

El a chinuit nu numai pe supuşi luaţi în mod izolat, ci chiar comunităţi întregi.

Pentru a înfrumuseţa oraşe străine, le-a jefuit pe ale sale şi a făcut altor neamuri daruri plătite cu sângele evreilor.

În loc de prosperitate şi linişte, poporul a cunoscut doar o neagră sărăcie şi demoralizare.

În cei câţiva ani ai domniei lui Irod, evreii au suferit mai mult decât au suferit strămoşii lor în îndelungata perioadă ce a trecut până la părăsirea Babilonului şi întoarcerea lor care a avut loc în timpul lui Xerxe.

În 36 de ani n-a existat aproape nici o zi în care să nu fie cineva condamnat la moarte.

Irod nu şi-a cruţat nici familia, nici prietenii, nici preoţii.

Pe lista victimelor figurau numele celor doi soţi ai surorii sale «Salomea», al soţiei sale Mariamne şi ale celor doi fii ai săi Alexandru şi Aristobul.

Cumnatul său a fost înecat în Iordan, iar soacra sa Alexandra lichidată.

Doi învăţaţi care au smuls vulturul roman de aur de pe poarta mare a templului au fost arşi de vii.

Hyrcanus, ultimul dintre Hasmoneeni a fost de asemenea ucis.

Familii nobile au fost exterminate în întregime şi mulţi farisei au pierit.

Cu cinci zile înainte de moarte, bătrânul Irod l-a asasinat pe Antipater, fiul său.

Acestea nu sunt decât o parte din crimele acestui «om» care «a domnit ca o fiară.»”.

 

„Atunci Irod[…] s-a mâniat foarte tare, şi a trimis să omoare pe toţi pruncii de parte bărbătească, de la doi ani în jos, care erau în Betleem şi în toate împrejurimile lui, potrivit cu vremea, pe care o aflase întocmai de la magi.[…]. (Biblia, Matei 2:1-16(.

Au fost ucişi circa 14.000 de prunci de sex bărbătesc, de la doi ani în jos, care erau în Betleem şi în toate împrejurimile lui.

Caracterul de odios rege criminal al lui Irod, care era în stare să extermine, cu ajutorul trupelor romane, oricât de mult din populaţia ţării (chiar şi în totalitate, dacă era cazul), numai pentru a-şi păstra rangul regesc, rezultă şi din faptul că familiile şi neamurile celor circa 14.000 de prunci ucişi (cei mai mulţi de la sânul mamei) nu s-au putut răscula pentru a-i apăra.

Masacrul celor 14.000 de prunci din Betleem, dictat de Irod cel Mare (Biblia, Matei 2:1-16), decapitarea prorocului Ioan Botezătorul, crimele săvârşite aproape zilnic în cei 36 de ani de domnie ai „odiosului rege criminal Irod cel Mare”, sunt numai o parte din faptele odioase care exprimă perfect caracterul „celui mai crud tiran suit vreodată pe tron”.

A nu se confunda „irozii” cu „irodienii”, care au alt sens, cu toate că şi aceştia (irodienii) au fost susţinători ai „odiosului rege criminal Irod cel Mare”.

 

Bibliografie

Alexandra Olivia Nedelcea, „Eminescu, economistul”, Fundația „Scrisul Românesc”, Craiova, 2000

Eminescu și Teoria Relativității: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23601164-cine-descoperit-teoria-relativitatii-einstein-sau-eminescu.htm

Pentru „Pătura superpusă”, de Mihai Eminescu, articolul publicat fără titlu în Timpul (VI), 29 Iulie 1881, vezi https://ro.wikisource.org/wiki/P%C4%83tura_superpus%C4%83

Ioan Şoldu, Actualitatea gândirii economice a lui Eminescu, Editura Buna Vestire, Blaj, 2015

„Eminescu-i România tăinuită în cuvânt”, un documentar deosebit de valoros postat pe https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/eminescu-i-romania-tainuita-in-cuvant-159761.html

Multe și interesante despre Eminescu se găsesc și pe https://ziarullumina.ro/tag/mihai-eminescu-9079.html

„Eminescu gazetarul, un bijutier al limbii române. Şapte citate celebre din publicistica geniului de la Ipoteşti.” Radu Borcea. https://adevarul.ro/stiri-locale/focsani/eminescu-gazetarul-un-bijutier-al-limbii-romane-2183329.html



[1] Ziarul Timpul, VI, nr. 23, 30 ian / 11 febr. 1881, p. 1.

[2] Idem.

[3] În legătură cu noţiunile „saltimbacii şi irozii”, punctul de vedere al subsemnatului este că acestea au fost folosite de Eminescu cu sensul şi cu conţinutul care rezultă din cele prezentate la sfârşitul acestui material.

[4] Ziarul Timpul, VI, nr. 26, 5 / 17 febr. 1881, p. 1.

[5] Idem.

[6] Idem

[7] Ziarul Timpul, VII, nr. 67, 25 mart. 1882, p. 1.


Niciun comentariu: